Što je NASA zapravo otkrila i gdje su mali zeleni

Ponedjeljak, 06. prosinca 2010. u 08:22 sati

Planetarno iščekivanje NASA-ine konferencije za novinare s astrobiološkom tematikom bilo je ovih dana nemoguće izbjeći na medijskom prostoru. Baš kao i svojevrsno razočarenje medija i javnosti objavljenim informacijama. Što je zapravo istina? Što je NASA objavila? Dr. Felisa Wolfe-Simon otkrila je u jezeru Mono (Kalifornija) dosad nepoznate mikroorganizme, nazvane GFAJ-1, koji imaju osobine života za koje se smatralo da nisu moguće. Ovi mikroorganizmi žive i razmnožavaju se koristeći za nas otrovni element - arsen.


Mikroskopski snimak GFAJ-1

Riječ je o vrsti gram-negativnih bakterija kojima pripadaju primjerice; Escherichia coli, Salmonella, Pseudomonas... Činjenica je da se GFAJ-1 po biokemijskim karakteristikama, razlikuje od svih do sada poznatih živih bića na Zemlji. Ugljik, dušik, kisik, fosfor i sumpor su osnovni elementi strukture svih dosad poznatih, živih bića. Fosfor je dio DNA i RNA kojima se prenose genske informacije. Fosfor ulazi u sastav ATPa, najvažnije molekule u energetskom metabolizmu ćelija. Na osnovi ovih informacija temeljena je i dosadašnja potraga za životom u svemiru. Otkrivanje prisutnosti ovih elemenata na drugim  nebeskim tijelima značilo bi kako postoje predispozicije za razvoj života. Postojanjem ovih elemenata uz zadovoljenje i nekih drugih uvjeta te "malo sreće" dolazimo do trenutka kada iskra života može planuti. Dalje sve ovisi o evoluciji.


Jezero Mono u kaliforniji gdje je pronađena nova vrsta mikroorganizama

Otkriće alternativnog biokemijskog puta za razvoj života važna je karika u razumijevanju života u svemiru. Ipak, astronome, kemičare, biologe bilo da je riječ o profesionalcima ili amaterima ovo otkriće ipak nije posebno iznenadilo. Bilo je samo pitanje vremena kada će se tako nešto pojaviti. Ovo otkriće zaista daje novu dimenziju potrazi za životom u svemiru, a očigledno i na samoj Zemlji. Ipak, ne smijemo zaboraviti kako još uvijek nije riječ o revolucionarnom otkriću! Otkriće jest važno ali nije revolucionarno. Za nastanak života postoji još puno drugih uvjeta. Voda, ugljik, dušik... potrebna je sposobnost formiranja makromolekula s mogućnošću samorepliciranja (DNA, RNA), sposobnost formiranja staničnih membrana, mehanizama za oslobađanje i spremanje energije i drugi... Imamo razloga biti sretni jer smo upravo proširili granice mogućnosti nastanka i detekcije života kako na Zemlji (alternativni pravci) tako i u svemiru.


Izvanzemaljska inteligencija još je uvijek stvar pisaca znanstvene fantastike

Život izvan našeg planeta još uvijek nije dokazan, a inteligentni "mali zeleni" još će puno godina biti predmet znanstvene fantastike i zaljubljenika u nj. U svakom slučaju kada jednog dana bude sazvana pressica na kojoj će se objaviti dokaz o postojanju života izvan Zemlje, za press-stolom neće sjediti samo znanstvenici već i političari, sociolozi, teolozi... Poimanje svemira tada će postati drugačije, a čovjeka čeka sudbina planeta na kojem živi. Centralno mjesto u svemiru nije rezervirano niti za jedan planet i niti za jednu vrstu!