Zvjezdarnica slavi sedmi rođendan!

Sedam godina smo s vama, družimo se i dijelimo znanje o svemiru koji nas okružuje. Povodom te obljetnice, poklanjamo vam ono najvrjednije što imamo, rođendanski paket znanja. Uzmite ga i koristite bez ograničenja!

Pogled na naš planet iz Mjesečeve orbite. © Ljubaznošću: NASA / Apollo 8.
Članak
2Komentari
Broj otvaranja3139

Prije sedam godina, točnije 31. siječnja 2006. godine u 01:00 sati, Zvjezdarnica je počela svoj život na Internetu. Od tada pa do danas puno se toga promijenilo. Sedam godina postojanja na webu nije malo, pogotovo kada se radi o usko specijaliziranoj web stranici poput Zvjezdarnice. Sedam godina se družimo s vama, pišemo o ljepotama svemira, otkrivamo tajne prirode u kojoj se nalazimo i koja nas okružuje. Astronomija je prekrasna grana znanosti, uvijek je spremna pokazati nam nešto novo, otkriti djelić znanja koji nam je nedostajao u slici spoznaje tko smo i kuda idemo.


Monty Python - Galaxy Song

Tu je i astronautika bez koje nikada ne bismo mogli izbliza upoznati bliske nam svjetove u Sunčevom sustavu. Ruku pod ruku, astronomija i astronautika nerazdvojne su u vremenu u kojemu živimo. A tako će biti i dalje. Zvjezdarnica vam je sedam godina približavala te teme, širila znanja i nudila odgovore na pitanja koja su žudila za njima. Autori, njih 71 pisali su o onome što vas je zanimalo, pratili i bilježili sva zbivanja. Zahvaljujući njima na Zvjezdarnici se nalazi preko 1650 tekstova, više od 7250 fotografija, a na Astroforumu se družimo s preko tisuću članova koji su napisali gotovo 188 tisuća postova u 7370 različitih tema.

To znači da Zvjezdarnica živi punim životom, a bez vas to ne bi mogla. Kako bismo sačuvali to znanje koje smo skupili na jednome mjestu, odlučili smo ga opet podijeliti s vama. Za naš rođendanski poklon vama, vjernim čitateljima i posjetiteljima Zvjezdarnice, sakupili smo sve članke i tekstove koje smo ikada napisali i objavili, zapakirali ih u jedan rođendanski paket i poklanjamo ih svima vama koji ih želite imati na svojem računalu. Paket možete preuzeti ovdje. Članci su kronološki posloženi tako da iz njih možete pratiti kako su se razvijali pojedini projekti iz astronomije, ali još i više iz astronautike, kako su napredovale pojedine svemirske misije i još puno toga. Sve što vam je potrebno je neki arhivar koji je u stanju otpakirati RAR arhiv i neki od PDF čitača jer su svi članci u PDF obliku. Kada poklon paket preuzmete na svoje računalo i otpakirate ga, otvorit će vam se svijet znanosti sakupljan sedam godina na ovome mjestu.


Monty Python - Always Look on the Bright Side of Life

Osim članaka, tu se nalazi i bonus paket, rubrika Svemir, s osnovama astronomije. U njoj se nalazi sve što vam je potrebno znati o astronomiji i noćnome nebu ali i naša elektronička knjiga koju su astroforumaši napisali za sve vas koje zanima snimanje ljepota zvjezdanoga neba - Vodič kroz digitalnu astrofotografiju. Koristite ta znanja, dijelite ih među prijateljima, distribuirajte ih slobodno putem cijeloga Interneta, nemate nikakvih ograničenja. Jer, kako su se nekada tiskana izdanja novina, časopisa i knjiga arhivirala i čuvala od propadanja u različitim arhivima, knjižnicama, tavanima i podrumima, tako se danas sva digitalna građa čuva na Internetu i računalima. Jedino tako ih je moguće sačuvati od propasti i zaborava. Što ih više ima, dulje će živjeti svoj digitalni život i biti od koristi onima koji ih budu trebali. Stoga, dijelite ovaj paket i njegove sadržaje putem servisa za razmjenu podataka, pošaljite ih neka žive svoj život na što više računala. Znanje ne trpi granice i ograničenja, ono je oduvijek težilo pronaći put do onih koji ga trebaju. Olakšajmo mu to putovanje. Živjeli!  

Ukupno komentara: 2
Uključi se u raspravu
Najnoviji komentari
Danijel Reponj
10.02.2013. u 21:44 sati

Hvala Jasmine na pohvalama, drago nam je da ti se sviđa Zvjezdarnica. Što se tiče kategorije Downloads,  za nju nema potrebe jer upravo smo ti dali da si skineš sve što smo imali. Za tuđe sadržaje, morat ćeš se obratiti onima čiji su.
Jasmin Halilović
10.02.2013. u 20:12 sati

Sretan rođendan i hvala vam na ovome izvrsnom sajtu. Astronomija je zaista nevjerovatna znanost i ponosim se samim sobom što se bavim astronomijom.  Hvala vam i na ovome paketu, puno je lakše se snaći kada imate sve na jednom mjestu. Dizajn sajta je odličan. Imam jednu malu zamjerku a to je da nema kategorije 'Downloads'. tu biste npr. mogli da stavite neke knjige ili časopise za download. Znam za zakon o autorskim pravima ali čak su i Anonymousi rekli:"Knowledge is FREE"!!!
Hvala vam puno i još jednom HAPPY BIRTHDAY