Otvoreno pismo Hrvatskom radiju

U vrijeme kada se na javnoj televiziji i radiju ukidaju znanstvene emisije, kada smo s TV ekrana zatrpavani emisijama u kojima nam vračare s televizije proriču sve i sva, najnoviju nagovijest više nisam mogao prešutjeti.

Ante Radonić i Tanja Devčić - spiritus movens emisije Andromeda. © Ljubaznošću: Denisov geo kutak
Članak
3Komentari
Broj otvaranja5879

Poštovani,

proširila se vijest da želite ukinuti znanstveno-popularnu radio emisiju Andromeda.

Mislim da nema potrebe objašnjavati Vam što je ta emisija u svojih 15 godina koliko traje na Hrvatskom radiju postigla i što znači ljudima koje zanima astronomija. Ne astrologija, nego astronomija! U vrijeme kada je znanost sve manje prisutna na Hrvatskoj televiziji, Hrvatskom radiju i većini medija, a u svijetu se postižu izuzetno veliki i važni rezultati u toj istoj znanosti, Andromeda je bila i ostala JEDINA znanstvena emisija koja je ljude stručno, a ujedno i zabavno uvodila u te iste tajne znanosti, konkretno astronomije i astronautike. Ukinete li Andromedu, ukinuli ste zadnju emisiju iz znanosti na Hrvatskom radiju.


Andromeda, emisija o svemiru. © Ljubaznošću: Astrovizija

U vrijeme kada smo sa svih strana obasipavani raznim emisijama koje se žele predstaviti kao znanstvene, a u stvari nemaju nikakvih dodirnih točaka sa znanošću, Andromeda je upravo njihova suprotnost, znanstveno-popularna emisija koja ljudima na sasvim prihvatljiv i dovoljno zabavan način pruža odgovore iz svijeta znanosti, astronomije i astronautike, i tako već petnaest godina, dovodeći im cijenjene znanstvenike koji ljudima iz prve ruke daju odgovore na mnoštvo pitanja koje im ljudi direktno postavljaju, a to pokazuje koliko je glad za znanjem velika. Andromeda je bila i ostala pravo osvježenje na hrvatskom medijskom prostoru, a sve zahvaljujući stručnim voditeljima koji su ju, cijelih ovih petnaest godina, izvanredno vodili i sjajno osluškivali puls slušatelja i tako ju prilagođavali sve vrijeme zbog čega je i postigla toliku popularnost među slušateljima.

Apeliram na Vas, ne dozvolite da se Andromeda ugasi jer će s njom ugasnuti i zadnja iskrica svijeta znanosti na Hrvatskom radiju!

Danijel Reponj, glavni urednik Zvjezdarnice


Grupa podrške Andromedi na Facebooku

Podršku je pružio i Hrvatski astronomski savez

Tekst su prenijeli i drugi internetski mediji:

Astronomski magazin
Daruvar info
Astronomsko društvo Andromeda
Astronautika
Astronomsko društvo Kumova Slama

Tematski povezani članci
Slučaj Andromeda
Ukupno komentara: 3
Uključi se u raspravu
Najnoviji komentari
pomorac
10.09.2012. u 08:10 sati

jedna od rijetkih emisija (na tv i radiu) koje pratim upravo zbog ovakvog koncepta, izvrsnih voditelja i nadahnutih tema. podrška svim naporima da se ne ugasi ili ne pretvori u nešto drugo.
Darijo
08.09.2012. u 08:01 sati

Osuvremeniti ti je na lijep način rečeno: "Želimo zaj...ti". Obožavam gledati dokumentarce o skoro svemu od starih do novih jer, a njih ima nažalost jako malo. Kao dijete se sjećam da su se dokumentarci prije svako malo prikazivali a vikendom ih je bilo pregršt.
Astrobobo
31.08.2012. u 06:56 sati

Od povjerenika HRT-a, g. Zvonka Šeba, na prosvjedni e-mail sam dobio odgovor u kojem je objašnjeno da se emisija nipošto ne želi ukinuti, niti prekinuti suradnja sa g. Antom Radonićem, već "osuvremeniti". Jedino pitanje je da li će ime emisije moći ostati isto jer ga je urednica koja odlazi u mirovinu navodno zaštitila.