Nova Zvjezdarnica za šesti rođendan

Eto, došao je i taj dan, Zvjezdarnica slavi šesti rođendan! Hvala vam svima što ste bili strpljivi dok su trajali građevinski radovi na novoj Zvjezdarnici. Evo nas opet s vama, a novosti je zaista puno...

Da kojim slučajem pravimo vatromet, izgledao bi baš ovako!
Članak
6Komentari
Broj otvaranja4322

Staru smo Zvjezdarnicu srušili do temelja. Od nje je ostao samo popularni AstroForum na kojemu ste se družili i kratili si dane do puštanja nove Zvjezdarnice u pogon. Sve je drugo potpuno novo. Stari je CMS sustav zamijenjen novim i modernijim. Svi dosadašnji tekstovi koji su napisani, kompletno su prerađeni i prilagođeni novom sustavu. Nijedan nije izgubljen. Nova je Zvjezdarnica prilagođena novom dobu, brzim vezama, interaktivnosti, smještena je na novim serverima i kompletno napisana u Ajaxu. Vidjet ćete to po interaktivnim kontrolama koje vam omogućavaju mnoštvo funkcionalnosti koje do sada ovdje nisu bile prisutne. Pa krenimo redom.

 

Stara Zvjezdarnica otišla je u povijest

Osim atraktivnog dizajna koji je pred vama, prvo (i najvažnije) što ćete primijetiti je mogućnost registriranja u sustav. To vam je tamo gore desno na vrhu. Toplo vam preporučujemo da se registrirate jer će vam se tada otvoriti mnoštvo zanimljivih mogućnosti na cijeloj Zvjezdarnici, a koje će biti dostupne samo registriranim korisnicima. Jedna od njih je i ta da nitko neće moći komentirati članke predstavljajući se pod vašim imenom, i zato tko prije njegova djevojka, požurite registrirati svoje ime :-) No, ni komentari kod nas nisu ono što su na drugim web stranicama, budete li vrijedno komentirali i diskutirali na Zvjezdarnici, dobivat ćete nove bonuse, otključavat će vam se nove mogućnosti, biti ćete drugačiji...

Zatim tu je i sustav najave događanja koji je također namijenjen registriranim članovima Zvjezdarnice. Imate li kakvo saznanje o događanju koje je u pripremi, predavanju, promatranju, odlasku na organizirano druženje astronoma, o aktivnostima u sklopu vaše astronomske udruge i svemu onome što smatrate da bi astronomska javnost trebala znati, možete to objaviti u kalendaru najava.
Nova Astrogalerija registriranim astrofotografima omogućava dodavanje astrofotografija. One najkvalitetnije biti će objavljene i u astronomskoj slici dana. Neregistrirani korisnici mogu samo ocjenjivati fotografije, registrirani ih mogu i komentirati. Sada je puno atraktivnija i dizajnirana u skladu s novim izgledom Zvjezdarnice.

Pri izradi nove Zvjezdarnice uzeli smo u obzir vaše ranije primjedbe, s kojima smo se u potpunosti slagali, a koje su bile usmjerene na nemogućnost kronološkog prikaza članaka. Sada je i to popravljeno, i ne samo to, osim što možete kronološki vidjeti sve članke, možete ih pregledavati i po kategorijama, po autorima, po... ma sve što vam padne na pamet. Možete vidjeti i koji članci imaju komentare, koji imaju uz sebe i tematski povezane članke, koji imaju priloge, svaki članak može imati i prikladnu anketu u kojoj se možete poigrati provjeravajući svoje znanje ili iznoseći svoje mišljenje, a anketa će biti posvuda pa će oni koji ih vole ispunjavati napokon doći na svoje.
Uveli smo novu rubriku koja je vrlo važna. Naziv joj je Škrinjica (hvala ekipi s Astroforuma koja je nesebično predlagala nazive), a koja će vam predstaviti dio povijesti astronomije u nas. Riječ je o rubrici u kojoj ćete moći čitati sjajne članke od prije nekoliko desetljeća koje su pisali naši dragi prijatelji i kolege od kojih smo učili kako se baviti astronomijom. Većina ih je pisana, a gdje drugdje nego u časopisu Zemlja i svemir, koji je danas poznat pod nazivom Čovjek i svemir, a uređuje ga i priprema zagrebačka Zvjezdarnica. Kako bi sve bilo po pravilima, zatražio sam od sadašnjeg glavnog urednika Čovjeka i svemira, gospodina Ivana Romštajna dopuštenje da to napravim, objasnio sam mu što pripremam pa smo se složili da to može ići na Zvjezdarnici, uz poštovanje svih standarda u takvim prilikama, a to je da se napiše tko je autor teksta, gdje je članak objavljen, u kojem broju i koje godine. Kako je to i smisao Škrinjice, problema neće biti. Uz to, kontaktirao sam i neke od autora tih članaka do kojih sam mogao doći i također zatražio njihovo dopuštenje. Nitko me od njih nije odbio. Hvala Vam svima od srca! A vama, dragi čitatelji, želim da uživate u tim sjajnim pričama iz davnina i pri tome upijete dušu tih vremena i dobijete sliku onoga što se i kako tada radilo, otkrivalo, pratilo i usporedite to s onime što i kako radimo danas. Osim toga puno toga napisano u Škrinjici je i danas točno pa ćete svakako imati priliku i nešto naučiti.

Škrinjica - požutjele stranice skrivaju puno zaboravljenih znanja
Na Zvjezdarnici ćete vidjeti i stare sadržaje koje možda niste prije primjećivali. Sada smo ih preradili i postavili na mjesto gdje će biti vidljivi svima. Tu spadaju rubrike Vremeplov (crtice iz povijesti astronomije i astronautike), zatim Pogled u svemir (to je svojevrsna astronomska početnica u kojoj ćete pronaći sve što se tiče astronomije), pa zatim prognoza vremena koja će vam reći kakvo vas vrijeme očekuje da biste mogli planirati promatranja (znam da to nije za one okorjele astrofotografe jer oni imaju svoje izvore s puno detaljnijim prognostičkim modelima, no za svakodnevnu upotrebu nas "kućnih" astronoma amatera, biti će sasvim dovoljna), a tu su i brzinski prikazi zadnjih astrofotografija dodanih u Astrogaleriju. Za one koji vole "visiti" na Facebooku tu je i naša fan stranica pa ako nam se niste tamo pridružili, sada je čas. Na Facebook stranici Zvjezdarnice redovito objavljujemo sve novosti koje se ovdje događaju.
I na kraju da podsjetimo na nekoliko činjenica o Zvjezdarnici. Prvi je puta došla na Internet prije šest godina, točnije 31. siječnja 2006. godine, točno u 01:00 sati. Bila je rađena u HTML i PHP tehnologijama, a pogonio ju je Cute News sustav. Zbog svojih ograničenosti brzo se pokazalo da taj sustav nije pogodan za web stranice poput Zvjezdarnice koje imaju puno sadržaja. Zbog toga, u prosincu 2007. godine, puštene su u rad stranice nove Zvjezdarnice koje su bile izgrađene sasvim drugim tehnologijama, a one su mogle odgovoriti svim potrebama i izazovima koje je Zvjezdarnica pred njih postavljala. Kao i ovu Zvjezdarnicu, izradila ih je i potpisala tvrtka Prostudio čiji stručnjaci su posao odradili savršeno. Od 17. svibnja 2007. godine Zvjezdarnica je dostupna i na europskoj domeni zvjezdarnica.eu pa možemo reći da je Zvjezdarnica već tada postala dio Europe. Danas je, opet zahvaljujući tvrtki Prostudio, postala dijelom modernog svijeta 21. stoljeća počivajući na najsuvremenijim web tehnologijama današnjice. Vidjet ćete to na svakom koraku. I zato, bacite se na istraživanje nove Zvjezdarnice, ima puno zgodnih stvarčica koje vam nismo otkrili, ostavili smo vam da ih sami otkrivate, kao naš poklon vama za šesti rođendan Zvjezdarnice. Živjeli!

Ukupno komentara: 6
Uključi se u raspravu
Najnoviji komentari
Danijel Reponj
07.02.2012. u 09:56 sati

Duje, ako ti tako kažeš, pa tko sam ja da ti osporavam ;-)
duje
07.02.2012. u 09:25 sati

Evo jee :DD
Danijel svaka čast- prekul je i urbana :D))
Dranve
04.02.2012. u 19:19 sati

Mogu samo reći da se isplatilo čekati na novo ruho.