Da čovjek ne povjeruje - NASA dobila dva nova svemirska teleskopa

NASA-in Hubbleov svemirski teleskop obilježio je cijelu jednu epohu i istovremeno postao globalno prepoznatljiva ikona astronomskih istraživanja.

Hubbleov svemirski teleskop
Članak
0Komentari
Broj otvaranja3648

Praktično je nemoguće pronaći osobu koja u svojem životu nije bar nekoliko puta naišla na Hubbleove (HST) slike svemira. Aktualni HST nalazi se u svemiru već više od dva desetljeća. Njegovo lansiranje i održavanje u svemiru redovno je izazivalo glavobolje znanstvenika zbog znatnih materijalnih sredstava koja su financijeri (političari) teško pristajali uložiti u ovu astronomsku uzdanicu.


Shematski prikaz teleskopa WFIRST
Manje je poznato da je Hubbleov svemirski teleskop zapravo iznimka u svijetu letjelica svoje vrste. Deseci, možda i stotine (!) sličnih letjelica (svemirskih teleskopa) lansirani su proteklih desetljeća od strane Amerikanaca i Rusa no o njima se ne priča. Njihovi teleskopi i kamere usmjerene su na krivu stranu svemira - prema Zemlji kako bi špijunirali vojne i druge instalacije diljem svijeta. Sjetimo se samo koliko je bilo potrebno uvjeravanja da bi američki kongres odobrio misiju HST i naknadne spasilačke misije, a istovremeno su desecima vojnih projekata te vrste bez rasprave glatko odobrena financijska sredstva.

Vojni svemirski teleskop
Danas se NASA, ali i zdravorazumska javnost diljem svijeta, našla u zaista zanimljivoj situaciji. Dva svemirska teleskopa gotovo identična HST-u, samo s modernijom konstrukcijom, poklonjena su NASA-i od strane vojnih obavještajnih struktura (National Reconnaissance Office). Letjelice su godinama bile "garažirane" u Rochesteru (New York), a vojska više nema potrebu za njima. Kako ne bi otišli na otpad, poklonjeni su NASA, no prije toga skinuti su dijelovi opreme vojne namjene. Novi NASA-ini teleskopi imaju zrcala od 2.4 m (isto kao HST) no znatno unaprijeđenije konstrukcije, promjenjivog, većeg vidnog polja s jasnim svemirskim potencijalima. Donacija je pomalo zatekla i ugodno iznenadila NASA, a posebice astrofizičare. Najvjerojatnije će ove dvije letjelice biti iskorištene kao osnova za projekt WFIRST. U međuvremenu će i dalje ostati u svojem skladištu sve dok se njihova misija i prateća znanstveno-tehnološka infrastruktura ne osmisli.

Slika vara, ne radi se o HST već o inačici špijunskog satelita KH-11
Priča je to u koju je teško povjerovati?! Tamošnje agencije za špijuniranje svega i svačega diljem svijeta bez problema su tijekom godina u svojoj kompetenciji imale veliki broj svemirskih teleskopa. Znanost je očigledno puno sporednija stavka od serijskih brojeva ruskih vojnih aviona koje je trebalo snimati. Da ne bi bilo zabune riječ je o milijardama USD, sjetite se toga kada pročitate kako je neki vrijedan znanstveni projekt stopiran ili otkazan zbog par milijuna USD (primjerice potraga za vanzemaljskim civilizacijama).

Ruski svemirski teleskop Araks koji poput američkih "kolega" gleda na krivu stranu. Umjesto prema zvijezdama
njihova je optoelektronička oprema usmjerena ka Zemlji.
Novi NASA-ini teleskopi najvjerojatnije su neka od inačica špijunskih satelita iz klase KH-11 čiji su prvi primjerci u svemir poletjeli 1976. godine. Slična je situacija i u Rusiji, vojni svemirski teleskopi klase Araks (Kobalt, Pečora i njima slični) poletjeli su u svemir 82 puta, no za civilne inačice istih (projekt svemirskog teleskopa Lomonosov) nikada nisu pronašle svoje mjesto pod zvijezdama! Ipak, i kod njih je jedan od vojnih špijunskih satelita Araks iskorišten kao glavna konstrukcija za međunarodni projekt ultraljubičastog teleskopa Spektr-UV čije se lansiranje očekuje 2015. NASA-ini novi svemirski teleskopi poletjeti će u svemir nekoliko godina kasnije. Što nam na kraju preostaje? Nada da će se vojske diljem svijeta rješavati rezervnih letjelica za špijuniranje kako bi znanost dobila nove svemirske teleskope?! Ironija u punom smislu te riječi.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!