Uspješno promatranje Venerinog tranzita

Ponedjeljak, 06. veljače 2006. u 02:33 sati

Evo, donosimo vam ekskluzivno, prve snimke jučerašnjeg astronomskog događaja. Snimci su načinjeni pomoću f/5 200 milimetarskog teleskopa Newton reflektora na HEQ-5 montaži, te Cyclop kamerom koja je bila povezana s laptop računalom. Tijekom cijelog Venerinog tranzita preko Sunčeve ploče, vršila su se snimanja pomoću navedene opreme, a snimci koji su dobiveni, zorno prikazuju što se to događalo jučer iznad naših glava. Svijetlo područje predstavlja vrlo mali dio Sunca, a tamna lopta koju vidimo je planet Venera.

Na prvoj slici vidimo Veneru neposredno nakon drugog kontakta, odnosno u trenutku kada se cijela pojavila u punoj veličini na Sunčevoj ploči.

Druga slika je snimljena devet minuta poslije i primjetna je brzina kojom se Venera kretala na svojem putu preko Sunca.

Na zadnjoj slici vidimo Veneru u trenutku trećeg kontakta, odnosno u vrijeme kada je počela napuštati Sunčevu ploču.

Sve fotografije je snimio i obradio Robert Žibreg čija je bila i kompletna oprema kojom se koristio. Na toj su opremi svi učenici i posjetitelji koji su došli vidjeti ovaj rijedak astronomski događaj, mogli u živo pratiti i promatrati na zaslonu računala cijeli tijek tranzita. Dakle, stare tehnike snimanja pomoću klasičnih fotoaparata s filmom, polako ali sigurno, prepuštaju svoje mjesto modernim tehnologijama koje svoje prave vrijednosti pokazuju upravo u ovakvim prilikama.

Osim opisane metode promatranja i bilježenja događaja, svi su imali prilike upoznati se, i u praksi isprobati ostale metode promatranja, pa su tako vidjeli kako Sunce i Venera izgledaju kada ih se promatra prostim okom kroz poseban filter namijenjen upravo takvom promatranju. Zatim, imali su priliku pogledati Sunce metodom projekcije na zaslon, kao i kroz okular teleskopa opremljenog specijalnom Baader asto-solar folijom, koja služi upravo za takve aktivnosti. Isto tako, mogli su usporediti kako izgleda pogled na Sunce i Veneru kroz UV filter i bez UV filtra. Svi su se složili da je slika u UV dijapazonu spektra znatno jasnija i bistrija. I na kraju, otišli su svojim kućama puni dojmova, prepričavajući i komentirajući viđeno, a potpisnik ovih redaka je imao tu čast da posljednji promotri i isprati Veneru na svojemm putu oko Sunca, naše najbliže i najsjajnije zvijezde. I dok je napuštala Sunčev disk u tišini, nesvjesna bića koja ju promatraju sa trećeg planeta Sunčeva sustava, svi su se u sebi pitali, hoćemo li imati priliku taj događaj vidjeti još jednom, 2012. godine. Iskreno se nadam da hoćemo, jer iduću priliku nakon toga, morat ćemo čekati punih 105 godina, odnosno tek 2117. godine.

Fotografije tog događaja pogledajte u našoj AstroGaleriji.