Super Mjesec - istine i laži

Subota, 19. ožujka 2011. u 03:46 sati

Danas se događa nešto što su brojni mediji nazvali "super Mjesec". Iako se s tom pojavom špekulira kao uzrokom brojnih događanja na Zemlji, stvarnost je puno drugačija. Naš prirodni satelit Mjesec obilazi oko Zemlje po elipsi. Kada je najbliže Zemlji dijeli nas udaljenost od preko  350.000 km, a kada je najdalje nešto više od 400.000 km. Riječ je o uobičajenoj i normalnoj pojavi. Minimumi i maksimumi udaljenosti razlikuju se tijekom mjeseci i godina za kojih par stotina ili koju tisuću kilometara. Večeras u 21:10 sati Mjesec će po normalnom "redu vožnje" biti najbliže Zemlji. Dijeliti će nas 356.577 km. Ovisno o trenutnoj udaljenosti Zemlja - Mjesec prividno naš satelit može biti 14% veći i do 30% sjajniji za vrijeme punog Mjeseca kada nam je najbliže naspram onome kada je najdalje od nas.


Usporedba prividne veličine Mjeseca za vrijeme perigeja i apogeja

Biti će to samo 15 km manje nego prošle godine u siječnju, ili tek 29 km više nego primjerice 20. siječnja 1992. godine. Riječ je dakle o medijskoj igri o Mjesečevoj udaljenosti koja varira za koji kilometar. Ipak, vrijedi reći da nas od njega i dalje dijeli više od 350.000 km! Pun Mjesec nastupa večeras u 20:10 sati, a sat vremena kasnije biti će najbliže Zemlji. Izaći će gotovo istovremeno kada Sunce bude na zalasku. Zbog optičke varke Mjesec će nad istočnim horizontom zaista izgledati impozantno. Podatke o Mjesecu za ovu godinu pogledajte u našoj rubrici Astronomski događaji i pojave u 2011. godini.


Mjesec na izlasku iznad istočnog horizonta

Što se tiče Mjesečeva gravitacijskog utjecaja na Zemlju ono je poznato i mjerljivo. Primjerice za vrijeme ovog punog Mjeseca razina vode biti će povišena tek za 2 cm u odnosu na srednju vrijednost, a znamo da su plima i oseka normalne i svakodnevne pojave. Na malim morima primjerice kao na Jadranu, te vrijednosti mogu biti veće ali i dalje su samo normalan, prirodan slijed stvari.


Osnovni podaci o udaljenosti i položaju sustava Zemlja-Mjesec

Pun Mjesec i "blizina" Mjeseca sasvim sigurno nisu uzrok prirodnih katastrofa. Svjedoci smo svakodnevnih predviđanja raznih crnih scenarija. Njihovi autori prođu nezapaženo u većini slučajeva kada se ništa ne događa. Ali kada se slučajno s mjesec dana razlike "pogodi" neko trkeljanje od proročanstva tada dolazimo u situaciju da im "moramo vjerovati". Uživajte večeras u punom Mjesecu i ne brinite se, daleko je, iako nam se čini na dohvat ruke.