Vidjeli smo tranzit Venere

Nekolicina istarskih i riječkih astronoma opažala je tranzit Venere preko Sunčeva diska s vrha Učke. Posljednjih nekoliko dana astronomi su intenzivno pregledavali satelitske snimke naoblake i računalne modele njezina prostiranja za današnji dan.

Članak
0Komentari
Broj otvaranja1487

Jutro je u Istri osvanulo s prolaznom naoblakom pretežito skoncentriranom na sjeveru i istoku. Situacija je to veoma nepovoljna za opažanje izlazećeg Sunca i velike crne točke (Venere) kako se polako kreće po njegovom disku. Sljedeća prigoda za opažanje ovakvog događaja biti će tek za 105 godina! Rano ujutro ekipa Astronomske udruge Vidulini (Gregor Srdoč, Zlatko Orbanić i Marino Tumpić) krenula je na vrh Učke, jedino mjesto koje je osiguravalo vidljivost ove nebeske pojave. Nismo pogriješili. Nedugo nakon dolaska na Učku i postavljanja opreme izašlo je Sunce.


Fotografije je snimio Marino Tumpić
Možete pogledati i kratki filmić.
Sloj naoblake se nalazio nisko nad horizontom no ipak nam je omogućio prizore za pamćenje. Najprije smo opažali Veneru na Sunčevom disku pomoću teleskopa, pa dalekozorom, a zatim i golim okom. Sve te tri "slike" ostati će nam urezane u pamćenje. Fotografirali smo tijekom cijelog vremena, no Sunce je ubrzo ušlo u neprozirne oblake te smo tek pri kraju tranzita imali još jednu kratku (tek možda minutu, dvije) prigodu za "baciti oko" na prizor kojeg će tek naši unuci ili praunuci moći vidjeti. U ovom trenutku objavljujemo fotografije s mjesta događaja, kao i fotografije načinjene teleskopom.

Tematski povezani članci
Kad Venera ljubi Sunce!
Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!