Obojimo naše nebo u prave boje

Diljem svijeta upravo je u tijeku drugi krug velike edukacijske kampanje na temu zaštite noćnog zvjezdanog neba i mjerenja njegove kvalitete koji traje od 12. do 21. veljače.

Zviježđa Orion, Veliki Pas i Mliječna staza. © Ljubaznošću: Jeremy Perez
Članak
0Komentari
Broj otvaranja2949

Kampanja je već nekoliko godina uzastopce inicirana od strane "GLOBE" projekta pod nazivom "GLOBE at Night". Cilj kampanje je edukacija javnosti/medija na problematici svjetlosnog zagađenja i aktivnog uključenja svakog od nas u globalni projekt putem mjerenja kvalitete našeg noćnog neba. Riječ je o tzv. projektu iz skupine "građani-znanstvenici" u kojem se od pojedinca traži nekoliko minuta vremena kako bi se usvojila nužna znanja, obavilo terensko mjerenje te prikupljeni podaci pomoću interaktivnog obrasca poslali u "GLOBE". Nakon toga isti postaju zauvijek javno dostupni na njihovim stranicama.


Postoje dvije mogućnosti sudjelovanja na jedinstvenom interaktivnom obrascu kojeg možete pronaći ovdje. Prva je namijenjena doslovce za svakoga od nas. Sve što se traži od sudionika je da na noćnom nebu prepozna zviježđe Orion, usporedi vidljivost zvijezda koje se vide golim okom s priloženim kartama i klikne na onu kartu koja najviše odgovara viđenom. Od ostalih podataka koje treba ispuniti tu su datum i vrijeme opažanja, izbor lokacije (Google maps) i države odakle se provode opažanja, određivanje nivoa naoblake, te kratki opis same lokacije opažanja i prilika na nebu (primjerice: park u gradu, smeta drveće, nema direktnog bliještanja rasvjete, lagana sumaglica prekriva cijelo nebo i slično). Nakon toga podatke je moguće poslati u bazu podataka, a vaše opažanje biti će odmah dostupno na Internetu.

Za astronome tu je uključena i mogućnost mjerenja kvalitete noćnog neba specijalnim uređajem pod nazivom SQM (Sky Quality Meter) za koje se upisuje izmjerena vrijednost i serijski broj uređaja. U ovom trenutku, nešto manje od tri i pol tisuće ljudi sudjelovalo je u projektu ove godine, a prigode za sudjelovanje pozicionirane su još i sredinom ožujka te travnja za vrijeme kada na nebu nema mjesečine. Donosimo ilustraciju interaktivnog obrasca na kojoj su označena polja koja treba ispuniti. U Astronomskoj udruzi Vidulini uključili smo se u ovaj projekt sredinom siječnja, kada je načinjeno i poslano prvo takvo mjerenje iz Hrvatske u "GLOBE" (18. siječnja 2012.). Tijekom aktualnog kruga trajanja kampanje odrađeno je još nekoliko mjerenja i iz drugih dijelova Hrvatske. Uključite se i vi!

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!