Gagarinov let u svemir

Dana 12. travnja 1961. godine s ruskog kozmodroma Baikonur u 07:07 sati po našem vremenu, poletjela je raketa koja je na svom vrhu nosila kapsulu Vostok-1 u kojoj se nalazio Jurij Gagarin.

Jurij Gagarin
Članak
2Komentari
Broj otvaranja4700

Njegov je kratki svemirski let završio slijetanjem u 08:55 sati. Tih nešto više od stotinu minuta leta bilo je dovoljno da tadašnji SSSR preuzme primat u cijeloj astronautici. Njegov je povijesni let kojeg danas obilježava čitavo čovječanstvo, protekao u zoni "velikog tehničkog rizika". Na sreću, sve je proteklo dobro te je vojni pilot postao ikona svemirskog doba čovječanstva. Manje su poznate činjenice kako on nije bio najbolji u kozmonautskom odredu, izabran je za let tek neposredno prije lansiranja rakete, a navodno je njegov zarazan osmjeh odigrao presudnu ulogu u odabiru lica prvog svjetskog astronauta koja se odaslala diljem svijeta.


Jurij Gagarin

Kako su novine pisale o Gagarinovu letu u svemir
Prilikom slijetanja kapsule, Gagarin se na nekoliko tisuća metara iznad tla katapultirao te prizemljio padobranom. Zbog pogrešaka raznih senzora i znatno veće visine leta od planirane, slijetanje se dogodilo puno dalje od planiranog. Postoje anegdote kako su ga tamošnji seljaci vidjevši slijetanje pozdravili kao "boga koji je došao s nebesa". Cijeli projekt bio je obavijen strogom tajnošću, a alfa i omega ruskog svemirskog programa - Koroljev u svakom je trenutku znao što rade američke kolege te je potpuno vladao situacijom tko će biti prvi čovjek u svemiru.

Trajektorija putanje letjelice Vostok-1

Trajektorija putanje letjelice Vostok-1
Pomalo bizaran običaj, proistekao iz Gagarinove potrebe za mokrenjem prije samog lansiranja kada je izašao iz autobusa koji ga je prevozio do lansirne rampe, zadržao se svih ovih godina u Rusiji. Svi astronauti prije ulaska u raketu pomokre se na "Gagarinovom mjestu", a navodno ni žene-astronauti nisu izuzete iz toga. Danas, pedeset i jednu godinu kasnije, nekadašnji rivali u svemirskoj utrci intenzivno surađuju. Američki astronauti lete u ruskim svemirskim brodovima i obrnuto. Sam Gagarin stradao je nekoliko godina nakon leta u svemir, pri nikad posve razjašnjenim okolnostima pada trenažnog aviona-lovca MIG-15. Ipak, njegovo je ime i kratki povijesni let zauvijek promijenilo čovjekovo istraživanje i poimanje svemira.

Ukupno komentara: 2
Uključi se u raspravu
Najnoviji komentari
Danijel Reponj
13.04.2012. u 22:25 sati

Hvala Vedrane, u pravu si, podatak je ispravljen :-)
Vedran Vrhovac
13.04.2012. u 19:22 sati

Članak ima grešku, Jurij je poginuo u nesreći Miga 15, ne Miga 25.