Venera usporava rotaciju?

Zbog još uvijek nepoznatih razloga, planet se vrti sporije nego se očekivalo. Temeljem prikupljenih podataka letjelice Venus Express, brzina rotacije je umanjena u odnosu na mjerenja od prije 16 godina.

Planet Venera kako ju je vidjela letjelica Mariner 10. © Ljubaznošću: Calvin J. Hamilton
Članak
1Komentari
Broj otvaranja3695

Venera je usporila!

U ranim devedesetima NASA-ini astronomi su izračunali da je Venera izvela potpunu revoluciju u periodu od 243.0185 dana. Izračuni se temelje na podacima dobivenim od svemirske letjelice Magellan Orbiter, koja je uzela referentnu točku na površini Venere i izmjereno je proteklo vrijeme između dva prolaza planeta. Današnja mjerenja sondom Europske svemirske agencije Venus Express daje različite rezultate; od jednog  prolaza  do drugog (venerijanskog dana) referentna početna točka je bila pomaknuta za 20 km od mjesta gdje bi trebala biti. Zaključak radarskih mjerenja je potvrdio da je vrijeme rotacije produženo za 6,6 minuta. Ispočetka su znanstvenici sumnjali u ispravnost podataka bez obzira što su Magellanova mjerena vrlo precizna te kako prenosi Nils Müller - planetarni znanstvenik iz DLR (Njemački zrakoplovni centar): "Provjerili smo na svaki način i izračuni su bili točni."

Krivnja atmosfere?

Mogući uzrok usporavanja moglo bi biti trenje uzrokovano gustom atmosferom planeta i snažnim vjetrovima. Čak i na Zemlji, atmosferska kretanja imaju utjecaj - iako puno manja. Atmosfera Venere, koja je puna ugljičnog dioksida, toliko je teška da vrši pritisak na površinu 90 puta veći nego na Zemlji. Neprozirni oblaci sumporne kiseline, vrte se stalno oko planeta uraganskom brzinom.


Umjetnički prikaz letjelice Venus Express. © Ljubaznošću: ESA
Međutim, teško je utvrditi uzroke koji označavaju usporavanje rotacije Venere, koja se dogodila u samo 16 godina. Isto bi moglo ovisiti i o ciklusu Sunca ili dugoročne promjene atmosferske dinamike, to je tajna koju treba još razriješiti. Jedna teorija opisuje usporavanje na razmjenu planetarnog kutnog momenta između Venere i Zemlje, kako se događa između nekog planeta i njegovog satelita. Ovakva pojava može uzrokovati usporavanje rotacije ali Venera i Zemlja, uvjerava ESA-in znanstvenik Hakan Svedhem, previše su udaljeni (38 miljuna km) za takvu razmjenu kutnog momenta. Zadatak je astronoma istražiti uzroke "kočenja" Venere. To nije samo teoretska zanimljivost: znati točnu brzinu vrtnje je također važno pitanje poradi planiranja mogućeg slijetanja sonde na površinu planeta.

Ukupno komentara: 1
Uključi se u raspravu
Najnoviji komentari
marino
17.02.2012. u 11:44 sati

lijep clanak!
no jos je ljepse sto smo dobili novog autora tekstova na zvjezdarnici! bravo zlatko!
sada idemo na festu a nove clanke cekamo...(hihi tako je to kad jednom krenes vise nemozes stat) m